Salı, Kasım 01, 2005

Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri

Dengeli Demlenme ve Rakı Mezeleri
İlhan Eksen
Sel Yayıncılık
Mayıs 2000
Sayfa Adedi : 191

Günümüzde her değerin bozulduğu gibi “işret meclisleri” nin de garip ve trajikomik şekilde dejenere edildiği bir ortamda İlhan Eksen ve yazının sonunda belirtilen diğer eserler sayesinde, yükünü tutmak isteyenler bu tuzağa düşmeden, hafif kısılan gözler ve derin bir iç huzurla çıtırt eden bu kapağı açabileceklerdir. Kültürümüzde her ne kadar işretle iştigal olmak istoacılık tarzında yapılsa da, aslında rakı içmek ve rakı sofrası hazırlamak bir tören, bir uğraş ve emek olarak anılması gerektiği konusunda birçok rakı tutkunuyla aynı fikri paylaşmaktayım.

İlhan Eksen kendi gözlemleri ve işret ustalarının görüşleri doğrultusunda oluşturduğu kitabında, rakı mezelerinin ayrıntılı tariflerinin yanında, kitabın ilk 47 sayfasında “ Rakı ve Rakı Adabı” başlığı altında Rakı kültürüne ait bilgiler vermektedir. Rakı nedir ?, Rakı ne zaman içilir ?, Rakı kimlerle içilir ?, ve çeşitli mekanlarda rakı içme egzersizleri hakkında bu bölümde yeterli açıklamaları eğlenceli ve hafif bir kara mizahla okuyabilirsiniz. Kitabın diğer bölümlerine ise Rakı’nın “yol göstericisi” hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. İlhan Eksen mezeleri basit mezeler / soğuk mezeler / sıcak mezeler olarak ayırmış, ana yemekler bölümünde doğal olarak her 15 yaşını aşmış ve aklı başında bir rakı tutkununun değineceği iki önemli konu üzerinde durmuştur : Balık ve İşkembe Çorbası. Tatlılar bölümü ise kısa ama öz hazırlanmasına rağmen balık ve rakı ile geçirilen bir gecenin sonunda, edinebilecek en önemli tatlı deneyimi maalesef atlanmıştır… Üzerinde sıkı bir kaymak bulunan Ayva Tatlısı.

Genel olarak kendimi de rahatça dahil edebildiğim Rakı Tutkunları için özenle ve büyük bir emekle hazırlanmış olan bu kitabı mutlaka edinin. Özellikle seçilen mezeler (İstanbul ve Ege ağırlıklı ), anlatım tarzı ve Rakı konusunda verdiği ipuçları sayesinde, nereye gidecek olursanız olun haritadan daha fazla yardımcı olabilecek bir kaynak. İlhan Eksen Rakı nın sadece bir içki değil bir kültür olduğunu ispatlarcasına kitabına, Can Yücel, Sait Faik, Oktay Rifat, Nedim ve diğer bazı yazarlardan vurucu alıntılarda yapmıştır.

Edinin, okuyun, hazırlayın, gerisi doğal olarak gelecektir….

Şerefe…..

http://www.birikinti.com/kitap/raki.htm

0 yorum:

 

©2009RAKILI KİTAP | by TNB