Çarşamba, Ekim 26, 2005

İçki, Meyhane ve Çilingir Sofrası

İçki, Meyhane ve Çilingir Sofrası
Ömer Nida
Gerçek Sanat Yayınları
Makaleler-Bildiriler, Genel
Türkçe 80 s. 13.5 x 19.5 cm.
İstanbul, Nisan 1998 ISBN: 975360128X, 1. Baskı


İçki, meyhane ve çilingir sofrasına dair
EX-LİBRİS-EMİN KARACA

İçkiyle aranız nasıldır? Meyhane alışkanlığınız var mıdır? Çilingir sofraları kurar ya da kurulmuş çilingir sofralarına oturur musunuz? Bütün bu soruların yanıtları olumlu ya da olumsuz olabilir... Bana soracak olursanız, hepsiyle de az çok ülfet etmişliğim vardır.
IV. Murat zamanında yaşamış Bekri Mustafa'nın maceralarından bu yana, içki, meyhane ve çilingir sofraları üzerine anlatılanlar, yazılanlar ilgimi çekmiştir. Yıllar önce okuduğum Ahmed Rasim üstadın 'Rakı nasıl içilir?' makalelerine zaman zaman göz atarım.
Bütün bunlar nereden mi aklıma geldi. Çeyrek asırlık şair ve yazar dostum Ömer Nida ile karşılaştım geçenlerde. En son yayımlanan kitabı (*) bu konular üzerineymiş, hemen imzalayıp uzattı... Aynı gece bir çırpıda okuyuverdim. Şimdi bu kitabın tadını sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Konuların içine, denk düştükçe yer yer şiirlerini de serpiştiren Ömer Nida, hemen başlarda 'Tersine Dünya' şiirini koyuvermiş:
Kimi afiyetle içer / Zıkkım olur kimine / Sonra zıkkımlananlar gelir / Öğüt verirler / Afiyetle içenlere...
Ömer Nida içkinin faziletini şöyle anlatıyor: "İçki; yaşamı daha çok sevmek, yüreğimizi sevgiyle, saygıyla doldurmak, daha mutlu ve sağlıklı olmak için alınır. Bir kadeh içki, yeteneklerimizi kolaylıkla ortaya koymamıza da yardımcı olur. Dengesizler aldığında ise her şey tersine döner. 'Şişede durduğu gibi durmaz' derler. Çok doğrudur. Ama hüner durdurabilmektedir. Şişede durduğundan daha güzel midede durmalıdır." (S.12)
50 yıllık rakı içicisi olan Ömer Nida, haklı olarak bunca yılın deneyimlerini sıralayarak, içmeden içmeye farkları anlatıyor. Bu arada olumsuz içkicilere de değiniyor: "Kafayı bulunca sağı solu kırıp döken içiciler az değildir!.. Kötülük etme, saldırma güdüleri içkiden sonra kamçılanır, çekilmez olurlar. Bir de gazel patlatmaya meraklı tipler vardır; 'Şu dünyanın her tarafı köhne bir meyhanedir...' Hadi neyse bu tipler yerine göre hoş görülebilir." (S.18)
Bütün içkiler içinde rakıya bir ayrıcalık tanıyor Ömer Nida. 'Saki'lerin ve 'sakiliğin' rolüne de değinmiş. Adana'da ilk tanıştığı içkiyle ömür boyu sürdürdüğü birlikteliğin uzun süren İstanbul durağından meyhane ve içkici örneklerini sıralıyor... Eminönü, Sirkeci, Balıkpazarı meyhaneleri... Asmalımescit'te Bacı, Beyoğlu Balıkpazarı'nda Cumhuriyet, Refik, Yakup, Yedikule'de Safa vb. Sahiplerinin adlarıyla anılan eski meyhaneler; Koço'lar Todori'ler, İsmet Baba'lar, Hristo'lar, Yorgi'ler, Lefter'ler, Vasil'ler, Avni'ler, Stelyo'lar, Despina'lar, Bedros'lar... Ömer Nida'nın önemli içkici dostları: Rıfat Ilgaz, Yılmaz Güney, Cahit Irgat, Salih Tozan, Samim Akay vb.
Çilingir sofralarında içki dostlarıyla çekilen resimlerin de serpiştirildiği Ömer Nida'nın kitabını büyük bir keyifle okudum...

0 yorum:

 

©2009RAKILI KİTAP | by TNB